Welkom Voor wie? Methodieken Training Werkwijze Over mij Tarieven Contact Route

In mijn praktijk maak ik gebruik van de volgende behandelmethoden: 

Acceptatie Commitment Therapie (ACT), Mindfulness (MF) en Compassie

ACT is een derde generatie gedragstherapie die cliŽnten helpt om op een flexibele manier om te gaan met de obstakels die ze tegenkomen (Acceptatie), zodat men kan blijven investeren in de dingen die ze ťcht belangrijk vinden (Commitment). ACT bestaat uit zes processen/vaardigheden die leiden naar meer flexibiliteit.

1.    Acceptatie:                  Ruimte maken voor vervelende ervaringen.

2.    Defusie:                       Afstand nemen van je gedachten.

3.    Het Zelf:                       Flexibel omgaan met je zelf(beeld).

4.    Hier en Nu:                  Aandacht voor het Hier en Nu.

5.    Waarden:                     Stilstaan bij wat je echt belangrijk vindt.

6.    Toegewijd Handelen:  Investeren in je waarden.

Mindfulness en compassie sluiten naadloos aan bij de processen van ACT.  MF betekent volledig bewust zijn vanuit het huidige moment. Aandacht, mildheid, openheid en zonder oordelen zijn begrippen in een mindful leven. In mindfulness ontmoet het westen het oosten. De kennis over stress en stemming in het westerse leven in combinatie met eeuwenoude oosterse meditatietechnieken vormt een basis om beter weerbaar te worden bij tegenslag.
Met compassie kunnen we onszelf helen en bevrijden. Het vraagt om een moedige houding die zich richt op het verzachten en voorkomen van lijden.

Contextuele therapie en systemisch werk

Deze manier van werken is herstellend en preventief in de individuele-, familie-, gezins- en werkrelaties.

Het probleem van de cliŽnt wordt in beeld gebracht door middel van tafelopstellingen. De innerlijke dialoog wordt zichtbaar gemaakt en gestimuleerd. Dit leidt tot inzichten wat ruimte biedt voor verandering.  

 

HeartMath

Het programma Werken aan Veerkracht is ontwikkeld door het HeartMath Institute in CaliforniŽ, USA, in samenwerking met cardiologen en neurologen van  diverse universiteiten. In Nederland wordt het uitgegeven door HeartMath Benelux.

Werken aan Veerkracht is gebaseerd op wetenschappelijke inzichten hoe ons hart en ons brein samenwerken en hoe je met behulp van verschillende technieken invloed kunt uitoefenen op je vitaliteit.

Voor de inhoud van het programma zie: Werkwijze.

 

Oplossingsgerichte therapie

De oplossingsgerichte manier van werken is gericht op het benutten van sterke kanten. In nauwe samenwerking wordt gekeken naar wat al goed gaat en wat werkt. Waar liggen wensen, kansen en mogelijkheden. De klacht is het vertrekpunt. In het gesprek worden klachten omgebogen naar wensen voor de toekomst en wordt onderzocht wat ervoor nodig is om dat te bereiken. Van klacht op weg naar kracht.

  

Symbooldrama

Dit is een psychotherapiemethode die gebruik maakt van de kracht van innerlijke beelden. Het wordt ook wel dagdroomtherapie genoemd. Na het dagdromen worden de belangrijkste beelden uit de dagdroom getekend. Daar waar woorden tekort schieten, is het mogelijk om met deze methode toegang te krijgen tot de innerlijke belevingswereld. Op deze manier kan men in contact komen met innerlijke spanningen of trauma's en tegelijkertijd toegang vinden tot de bronnen van zijn eigen vitaliteit en creativiteit.

Zie verder: www.symbooldrama.nl